A Bullet Journal kaland II. rész


Mire jó a hátsó boríték?

Jó, ha van, de ha nem lenne alapból is a füzetben, én ragasztanék bele. Funkciót eddig nem nagyon tudtam adni neki, de kell, mert egész biztosan praktikus találmány, ha már beletették a gyártók. Na, ha tényleg komolyan gondolom idén a Bujozást, márpedig komolyan gondolom, lesz funkciója annak a hátsó kis zsebnek és kész! A legtöbb füzetnél tényleg csak egy zseb, a Dolce Bloccoban viszont stílusos boríték van a hátsó fedlapon belülre ragasztva, ami nekem sokkal jobban bejön. Még egy érv a Florette Journal mellett, ha eddig kételkedtetek. Nemcsak azért, mert elegáns, azért is, mert a ráhajtott fül miatt nem csúsznak ki a benne tárolt papírfecnik, így fokozza a rendezettség, összeszedettség érzetét, amit maga a füzet jelent számomra.

De mi legyen a funkciója?

Mivel még kezdő Bujos vagyok, nincsenek bevált szisztémáim, egyelőre keresgélem, próbálgatom, hogy mi lesz az, ami leginkább rám szabott.

1. Első ötletem, ahogy talán a legtöbb embernek, nekem is az volt: teszek bele papírfecniket - az újrahasznosítás szellemében -, amikre, ha úgy adódik, feljegyzéseket írok, gyors jegyzeteket, és a későbbiekben migrálom őket a megfelelő oldalra.

Itt egy pillanatra megállok és ejtek pár szót az újrahasznosításról. Gondolom, veletek is előfordul, hogy egy darab papírra ráfirkáltok valamit, aztán, ha aktualitását vesztette, összegyűrtétek és ment a kukába. Egy ideig én is ezt csináltam, aztán jött egy pont az életemben, amikor kezdtem környezettudatosabban gondolkozni és mániákusan gyártottam az ilyen papírokból a még felhasználható jegyzetlapokat, amiket kapoccsal összefogva tárolok az íróasztalom fiókjában, arra várva, hogy bevásárlólistát vagy egy telefonszámot írjak fel rájuk.

2. Bujo-n kívüli jegyzetek számára. Például imádok történeteket írni, valami mindig jár a fejemben, és sokszor jártam már úgy, hogy estére megfeledkeztem róla, nem volt nálam egy darab papír, amire lejegyezhettem volna a karakterneveket, városneveket vagy rövidebb koncepciókat. Mivel nekem erre a célra külön füzetem van, de azt nem hurcolom magammal, így ehhez is nagyon jó lehet a zseb. Felmerülhet a kérdés, miért nem a telefonomba írom ezeket a jegyzeteket? Jártatok már úgy, hogy minden digitálisan tárolt feljegyzésetek elveszett? Na, ezért. Pláne, ha nincs internetkapcsolat a telefonon, mint az én esetemben, így se a blogon, se más internetes felületen nem tudom elmenteni ötleteimet. Szóval, nem csoda, ha jobban megbízom a naplómban, mint a kütyükben.

3. Számlák, blokkok számára, amikre később még szükséged lehet. Mivel vannak, akik a kiadásokat is vezetik a Bujojukban, ez ésszerű választás lenne. 

4. Mozijegy, színházjegy vagy vonatjegy. A dátumot úgyis jelezted a naptáradban, és ha nem digitális formátumban van a jegyed, jó helyen van a nagy napig a hátsó borítékban.

5. Amire én fogom használni: célok, álmok és fogadalmak. Szilveszter napján kis papírdarabokra felírtam, milyen céljaim vannak a 2019-es évre, milyen fogadalmakat teszek és mik életem nagy álmai, amiket szeretnék megvalósítani. Betettem őket a borítékba, és év végén majd megnézem, mi az, amit sikerült valóra váltanom. Talán még le is ragasztom washival. Általában nem szoktam megfogadni semmit sem a következő évre, de idén az egészségemmel kapcsolatban írtam fel dolgokat a papírokra, amiket szigorúan akarok venni, hogy ezzel is hozzájáruljak az életminőségem javulásához.

Nos, egyelőre ennyi ötletem van, de ahogy profibb Bujo-használó leszek, gondolom, adja majd magát, hogy mire lehet még alkalmazni. Ám, ha nektek vannak még egyéb ötleteitek, ne tartsátok magatokban, tanuljunk egymástól!

Megjegyzés küldése