A Bullet Journal kaland I. részMelyik füzetet válasszam?


Évek óta szeretnék Bullet Journalt vezetni, de sosem jutottam még el a megvalósításig. Se időm, sem energiám nem volt arra, hogy foglalkozzak a témával, csak nagyokat bólogattam, amikor láttam az ötletes tervezőket, hogy lám, nekem is így kellene. Ehelyett november környékén valamelyik üzlet polcáról lekaptam egyet a legújabb Dolce Blocco Secret Calendar-ból és rohantam tovább, hátha utolérem magam valahol. Igazából égető szükségem lett volna egy személyre szabott plannerre, ami segített volna abban, hogy ne a fejvesztettek futamában vegyek részt, mindig mindenről elfeledkezve, mert szép a Dolce Blocco, de mégsem passzol  az én szétszórt, bohém személyiségemhez.

Jött az elhatározás, januárban elkezdem, addig is eltervezem, összeszedem, mit és hogyan vezessek benne és ami a legfontosabb, megveszem a szükséges kellékeket. Az igazi Bullet Journal hívők erre bizonyára felvonják a szemöldöküket, hiszen a módszer lényege, hogy elég egy füzet és egy golyóstoll, de a későbbiekben megmagyarázom majd azt is, hogy nekem miért nem. Az első lépés a füzet beszerzése, amire azt gondoltam a legegyszerűbb feladat lesz, de alaposan beletört a bicskám ebbe a küldetésben, mert bizony nem mindegy milyen füzetet veszel, nagyban függ attól, hogyan akarod használni. Tehát ez alapos átgondolást igényel, mivel nekem ezzel kisebb problémám volt, ez adta az ötletet, hogy bejegyzés sorozatot indítsak a témával kapcsolatban.

A füzet kiválasztása


Az első amit, el kell döntened: minimál BuJo-t akarsz, vagy szeretnéd kisebb alkotásokkal vidámabbá, személyesebbé tenni. Aztán jön a méret, kissebb nagyobb, elég a vékony, vagy vastagabbra van szükséged. Végül a papír minősége. Nálam ez volt a nagy bukta, mert bizony nem mindegy hány grammos az a papír. Mindezeket a kritériumokat figyelembe véve, nem is tűnik olyan egyszerűnek elkezdeni, én is belefutottam rögtön az elején egy csalódásba. Íme, felsoroltam, hogy jutottam el végül a tökéletes választáshoz:

Moleskine pontrácsos notesz, A5

Moleskine! - vágtam rá azonnal a kérdésre, mert a Moliseknie, az mégiscsak Moleskine és pont. Évekkel ezelőtt már volt egy sketchbookom, amit imádtam. Jó volt kézbe venni és felemelő érzés volt, hogy van egy ilyen kis könyvecske a birtokomban a papír minősége pedig kifogástalan volt. Évekkel ezelőtt jóformán csak ezt a terméket lehetett nálunk kapni a Moleskine-től, az utóbbi időben jött be Magyarországra a pontrácsos, vonalas és egyéb termékeik is. Szóval elmentem a boltba és megvettem az újabb Moleskinemet, pontrácsos A/5 méretben, mert hát Picasso és Hemingway ajánlója egészen meggyőző. A boltban nem tudtam megnézni alaposan, nem volt kibontott példány és látatlanba hoztam. Itthon a toll tesztet követően ért a csalódás. A 70g-os papír nem ideális arra, amire én szántam. A Tűfilc átüt rajta, de ha óvatosan írok vele, akkor is átlátszik az, ami az előző oldalon van. Rajzolásra szerintem alkalmatlan, főleg, ha szerelmese vagy a kalligráfiának és a vastagabb vonalaknak. Stabilo szövegkiemelők rémesen vizsgáztak rajta, filctoll használatát nem sajnálom, legfeljebb színes ceruzát, de még a golyós toll is nyomot hagy rajta. Sajnálom, mert nagy kedvencem.

Leuchtturm Bullet Journal Notebbok, A5

Az oldalszámok miatt volt nagyon csábító ez a lehetőség, na meg mindenhol a Leuchtturm-ot ajánlották. Leginkább a BuJo-val foglalkozó blogok, egészen nagy rajongótábora igyekszik meggyőzni arról, miért jó választás. Majdnem bedőltem én is, de alapos utána járás után csalódottan vettem tudomásul, hogy bár 80g-os a benne lévő papír, igazából éppen csak hajszálnyival jobb, mint a Moleskine. Minimál BuJo-nk megfelel, ha nem nagyon zavar, hogy átsejlik az előző oldalon lévő szöveg, de rajzolásra ezt sem ajánlom. Mindemellett a legdrágább a felsoroltak közül.

Saját, kötött füzet

Nyilván akinek megfordult a fejében, hogy ily módon tesz szert a tervezőjére, az éppen a gyenge papír minőség miatt döntött mellette. Én is fontolgattam, hogy A5-ös műszaki rajzlapra nyomtatok pontrácsot, majd a papírokból füzetet fűzök. Fejben már megvolt, hogy milyen borítót szeretnék hozzá, de aztán jött egy gyors fejszámolás. Na nem a költségek, hanem a papír mennyiség miatt és arra jutottam, hogy ennyi lapnak, amennyire szükségem lenne szép kis súlya van ahhoz, hogy a táskámban hurcolásszam. Akinek nem gond, hogy ennyivel nehezebb a táskája, bátran ajánlom, a rajzlapon nem üt át a tűfilc, és a vízfestéket is jól tűri.

Filofax

Ó, igen! Egy hosszútávú terv a számomra, kivehető, cserélhető lapokkal. Bár az ellenérv ugyan az, mint a saját kötött füzetnél, de azért csak ábrándozom róla. Egyszer majd. Igaz, találtam megfizethető Filofaxokat a Naptárkirály oldalán, de most csak azért, hogy kidobjam a bennük lévő lapokat és rajzlapokra cseréljem, még ezt az összeget sem szívesen fizettem volna ki.

Előre gyártott Bullet Journal

Miafene! - A Bullet Journalnak éppen az a lényege, hogy személyre szabott. Végig néztem egy videót Viszkok Fruzsi féle BuJo-ról és szinte minden benne lévő kép és ötlet ismerős volt Pinterestről. Nem is érdemes több szót ejteni erről a lehetőségről. Lakatos Márkét is megnéztem a boltban, de azt sem találtam megfelelőnek, nem nekem szól, egészen más típus vagyok, mint a megcélzott közönség.

Florette Journal - Dolce Blocco - Pontrácsos, A5

...és megcsillant a remény! 100g-os papír! Most már tudtam, hogy mit jelent ez a BuJo világában. Na meg ismertem is a Dolce Blocco papírminőségét és látatlanban is tudtam, ez lesz a megfelelő választás, ezen nem fog átütni a tűfilcem, de még a Stabilo szövegkiemelő sem.  A Pen Test ezt igazolta is. Azt is említsem meg, hogy most a Müllerben nettó áron lehet beszerezni, ami az én költségkeretemnek a leginkább megfelel. Gyönyörű, dombornyomott borító, gumipánt, hátul boríték, számozott oldalak, előre nyomtatott tartalomjegyzék, tehát mindent tud, amit egy BuJo-nak tudnia kell. Amit negatívumként fel tudok hozni, az oldalszám, de az én tervezőmnek, - gyors számolás után - éppen elég lesz egy évre. Mégiscsak hű maradtam a Dolce Blocco-hoz! Imádom, hogy kijöttek ezzel a Florette Journallal, volt rá igény, a Bullet Journal Klubban jelenleg a legnépszerűbb termék.


A bónusz - Fabriano EcoQua A5 - Pontrácsos

Ha nem jön a Dolce Blocco, ezt vettem volna meg. Bár ebből a füzetből kettő kellett volna egy évre, de a 85g-os papírjával még mindig ő vitte el a pálmát és a borító színek is szépek. Gyakorlásra kiváló a Fabriano EcoQua, amíg rá nem érzel a Bullet Journal igazi ízére.

***

Persze, mindenki a saját igényei szerint választja ki a füzetét, de remélem, tapasztalataim által tudtam segíteni, ha úgy döntesz, belevágsz a kreatív idő tervezés világába. Meséld el, neked milyen tapasztalataid vannak! Kalandom folytatódik a Bullet Journal küldetésben, jövök még tippekkel, ötletekkel, beszámolókkal!

3 megjegyzés:

 1. Hihi, eddig azt sem tudtam, mi az a szó szoros értelmében vett "Bullet Journal". Nekem egyetlen dolog vált be univerzálisan, visszavonhatatlanul és végérvényesen, mégpedig a paperblanks. Óriási hátránya, hogy piszok drága - előfordul, hogy egy hétig vajas kenyéren élek, csak hogy megint vehessek egyet. Belőlem állandóan ömlenek a dolgok, így egyszerűen muszáj. 'Midi' méretűt. 144 laposat. Vonalasat. Mindig másmilyet. Egyszerűen tökéletes. Rajzolásra pedig legtöbbször hót egyszerű teszkós füzeteket használok - nem baj, ha átüt a filc vagy a toll (vagy akár a szénrúd), csak az számít, hogy viszonylag könnyen amorffá váljon a füzetblokk, és ki tudjam szedni belőle, ami kell nekem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Paperblanks! Láttam, hogy azt használsz, meg is jegyeztem! :) Én is szemezgetek vele egy ideje, de tényleg iszonyú drága és a végén nem írnék bele semmit, mert félek, hogy elrontom, nem azt írok bele, ami való bele, vagy alább hagy a lelkesedésem és kihasználatlanul marad! Általában mindig ez van.

   Törlés
 2. Ez régebben nekem is gondot okozott, de mostanság már mindent egy helyre írok... (értsd: bármit, ami eszembe jut). Nem szeretek állandóan word doksikat nyitogatni, sokkal jobb érzés papírra, tollal sketch-elni a dolgokat. Nem zavar, hogy ömlesztve van, de tudom, hogy vannak sokan, akiket igen. Nagyon változó egyébként, hogy nálam egy paperblanks meddig bírja - volt olyan is, ami több, mint két évet kihúzott, a legutóbbi viszont egy hónap alatt betelt... na, azt meg is szenvedtem anyagilag... :D

  VálaszTörlés