Top 10 karácsonyi film, amit minden évben megnézek
Rajongásom a filmek iránt az őskorba nyúlnak vissza. A filmeknek köszönhetem, hogy elkezdtem írni, ezért különleges szerepet töltenek be az életemben. A karácsony az egyetlen ünnep, amit ma is csillogó szemekkel várok, készülődési lázban égek. Abban, hogy tökéletes legyen az ünnep, a filmeknek is nagy szerepük van, amiket szeretteimmel együtt, a karácsonyfa égőinek hangulatos fénye mellett, egy tányér sütivel az ölemben nézek végig. Vannak kedvenc filmjeim, amelyeket minden évben megnézek, ezekből állítottam össze egy listát. A filmek, amiket minden évben megnézek:


10. Télapu 1-2. - The Santa Clause (1994)

Scott Calvin története talán a legbájosabban mutatja be, hogyan válik egy merev felnőtt újra gyermekké, ahogy átveszi a Télapó szerepét. A Télapu könnyed kikapcsolódás az egész család számára, sok izgalommal, rengeteg nevetéssel és szívből jövő karácsonyi érzéssel. Érdemes időnként újra elővenni és feloldódni a film főhőséhez hasonlóan - egy bögre forró kakaó mellett.9. Shrekből az angyal - Shrek The Halls (2007)

Shrek örök szerelem, így amikor kijött a karácsonyi film, mihamarabb látnom kellett, mi történik a leghíresebb ogre családjával és barátaival Szenteste! Nem okozott csalódást és rögtön be is került a karácsonyi filmes listámba, immár ezt a filmet is megnézem minden évben.

8. Segítség, karácsony! - Mixed Nuts (1994)

Hulla jó ez a film! Ha nem tudnátok, hova rejtsetek el egy halott embert karácsonykor, ez a film tuti jó ötlettel áll elő és még a karácsonyfa újrahasznosítása is megoldódik. Persze, csak ha nem hullajtja le idő közben a leveleit. Szeretem az ilyen kifordult történeteket, amikor a lelki-segélyszolgálat munkatársai zuhannak össze és káosz áll be az eddigi rendben, ott, ahol békében és szeretetben kellene készülődni az ünnepre, beint az élet. Nem ilyennek kell lenni egy karácsonyi vígjátéknak? De, éppen ilyennek, ahogy a listámon szereplő filmek nagy része bizonyítja is!


7. A paradicsom foglyai - Trapped in Paradise (1994)

Ez a film Nicolas Cage és John Lovitz miatt került a listámra, imádom a játékukat. A két zseniális színész mellé még egy agyament koncepció, és ismét feje tetejére fordul a világ. Egy tökéletesen tökéletlen család, egy félresikerült bankrablás, isten útjai és végül, ahogy egy ünnepi filmhez illik, happy end a végén.


6. Karácsonyi vakáció - National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

A Griswold család újra hozza a formáját, miért éppen karácsonykor ne tenné? Klasszikus koncepció, a családapa tökéletes karácsonyra vágyik, amit a családtagok, míg élnek, emlegetni fognak. Ha úgy vesszük, el is éri a célját, tényleg emlékezetes ünnep kerekedik Griswoldéknál. Fergeteges film, az évszázad káromkodásával és azzal a plusszal, amit csak Chevy Chase személye adott hozzá. Többek között ez is az oka annak is, hogy ez a film szerepel a listán és nem A Kiskarácsony minden áron. Angelo Badalamenti hangulatos karácsonyi zenéje nagyban hozzájárul az ünnepi hangolódáshoz.


5. A születés - The Nativity Story (2006)

Az egyetlen bibliai témájú film a listámon. Sőt, azt kell mondanom, a legjobb bibliai témájú film, amit valaha láttam a Péter, a kőszikla óta. Kevésbé ismert és nem is igazán népszerű, de azt gondolom, legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Látványos és hiteles mozi, amit élvezni lehet. Varázslatos hangulata magával fog ragadni Szentestén. Kedvenceim a keleti bölcsek voltak, bár kevés szerepet kaptak, mindig úgy éreztem, megérdemelnének egy külön filmet.


4. Csoda New Yorkban -  Miracle on 34th Street (1994)

Mi az, hogy nem létezik a Mikulás? Ilyet mondani egy hatéves kislánynak! Éppen a karácsonyi csodát ellopni a legnagyobb álnokság. Én a mai napig a karácsonyi csoda szellemében várom az ünnepet és nézem ezeket a filmeket, mert a gyermeki énem annyira szeret hinni benne. Ez a karácsonyi film csupán abban különbözik a többitől, hogy most nem a kétbalkezes családfő, vagy a duzzogó kis srác forgatja fel fenekestül az ünnepet, hanem egy egy idős férfi, aki azt állítja magáról, hogy ő a Mikulás.


3. Reszkessetek betörők 1-2. - Home Alone - (1990)

Igen, jól látjátok! Kevinnek csak a harmadik helyre sikerült feljönnie. Bár ez a legtöbbet látott karácsonyi film a részemről és tényleg soha ki nem hagynám! Nekem tényleg egyet jelent a karácsonnyal, a töltött káposztával és a bejglivel. Hát nem zabálni való a kis srác, ahogy megpróbál felnőttet játszani? Az a poén az egészben, hogy néha sokkal jobban megy neki, mint az igazi felnőtteknek.


2. Polar Expressz - The Polar Express (2004)

Shrek karácsonya után még egy animációs film került a listámra. A Polar Expressz maga a tömény karácsony, kitűnő hangulatával, őszinte karaktereivel és varázslatos zenéjével tökéletesen megragadta az ünnep lényegét. Főszereplői pedig hiába gyerekek, nekünk, felnőtteknek közvetítik a karácsony üzenetét, és visszaadják az ünnep csodájába vetett hitünket. Kötelező darab!


1. Grincs - How the Grinch Stole Christmas (2000)

Van ennél hihetetlenebb és mégis napjainkban aktuálisabb film? Nincs. A Grincs egyszerre tanít és szórakoztat, elbűvöl és könnyet csal a szemembe, elgondolkodtat és megnevettet. Mesés, gyönyörű díszleteivel, mindig magával ragad, nem nehéz szárnyra kelnem a mesék birodalmába, hogy aztán megtapasztaljam, ott sem mennek másként a dolgok, mint a valóságban. Kirekesztés, bullying, valaki, aki egy kicsit más és egy kislány, akinek nagy szíve van. Tipikus minden jó, ha vége jó történet, a karácsony igazi szellemiségével. A film megnézése után mindig elkezdek reménykedni, hogy lám, mégiscsak szép ez a világ! :)

Megjegyzés küldése