A Hős utazása


“ Az a barlang, amibe félsz belépni, azt a kincset rejti, amit keresel.” - Joseph Campbell
Vajon felmerült már bennetek, hogy mitől lesz sikertörténet egy sztori? Vannak olyan bevált receptek, amiket ha követünk, garantáltan nagyot alkothatunk? Olvasmányaink között már bizonyára találkoztunk olyan könyvekkel, amik ugyanarra a sémára építkeztek, felfedeztünk hasonló elemeket, amiket előszeretettel használnak az írók. Ha alaposabban vizsgálódunk a könyvespolcunkon, biztosan találunk olyan könyveket, amik talán éppen ugyanarra a vázra épültek. A Hős útja, vagy a Hős utazása néven ismert módszer nem új találmány. Joseph CampbellThe Hero with a Thousand Faces című könyvében már lefektette az alapokat, amit később George Lucas tökéletesített.


Az amerikai mitológus, Joseph Campbell célja az volt, hogy utánajárjon minden mitológia alapjának, gyökereinek. 1949-ben kutatásainak eredményéből megírta Az ezerarcú hős c. könyvet.

Később George Lucas is végzett kutatásokat, hogy kiderítse, mi tesz naggyá egy történetet, milyen a tökéletes történet. Az ezerarcú hős elolvasása után pedig megalkotta A Hős utazása nevű történetmodellt, melyre építette az első Star Wars filmet is. A modell egyébként sok más történetre is értelmezhető, pl. a Harry Potterre, A Gyűrűk Urára, a Mátrixra, de akár Az alkímistára és az Oroszlánkirályra is. Az eredeti modell 17 pontból állt, azóta ez több értelmezés szerint lerövidült. Ebben a cikkben egy leegyszerűsített, 11 pontból álló verziót fogunk megismerni.

Megjegyzés: A Hős utazása csak egy vázlat. Egy irány, amire a történetedet húzva, számos fordulaton, bukáson és felemelkedésen keresztül a főszereplődet keresztülviheted a sztori elejétől a végéig. Ettől még senki nem válik jó íróvá, ahhoz kiemelkedő történet, hiteles karakterábrázolás és jó stílus is kell - de olyan mederbe terelheti a történetedet, amitől nemcsak értelmessé, de tanulságossá is válik.

***

1) Alaphelyzet
A hős hétköznapi életének, környezetének bemutatása, mielőtt az utazása kezdetét veszi.

2) Elhívás
A hőst egy olyan esemény éri, mely kimozdítja mindennapjaiból és kalandra invitálja. A hős ezt először elutasítja, majd mégis elfogadja.

3) Segítség
A hős elfogadja a hívását, és találkozik a mentorral, aki végigvezeti az útján. Más esetben olyan segítséget kap, mely lendületet ad neki az elinduláshoz.

4) Indulás
A hős átlépi a hétköznapi világ küszöbét és belép egy magasabb szintű világba.

5) Kihívások
A hős akadályokba ütközik, melyeken át kell kelnie útja során. Ezek a tanulását és fejlődését szolgálják.

6) Közeledés
A hős szembetalálja magát nemeziszével, és megküzd vele.

7) Krízis
A hős legsötétebb órája, melyben akár el is bukhat, de csak azért, hogy végül feltámadjon és erősebbé váljon.

8) Kincs
A hős győzedelmeskedik és elnyeri méltó jutalmát.

9) Eredmény
A hősnek el kell hagynia a felsőbb világot a kincsével.

10) Visszatérés
A hős visszatér hétköznapi körülményei közé.

11) Megújulás
A hős egy magasabb minőségben, szabadon folytatja eddigi életét.

***

Nézzünk rá két példát egy könyv és egy film alapján is!


Harry Potter és a bölcsek köve

A történet elején a még képzetlenül is különös Harryt látjuk Dursley-ék körében (1). Hamarosan baglyok lepik el a Privet Drive-ot, akik Harrynek szeretnék kézbesíteni a Roxfortos levelet, amit végül Hagridtól meg is kap (2). Hagrid elkalauzolja őt az Abszol útra, ahol beszerzik a tanulmányaihoz szükséges dolgokat, valamint a varázspálcát, ami segítségére lesz az egész történet alatt (3). Harry útnak indul a Roxfort Expresszel az iskola felé (4). Az ifjú varázslót számos próba elé állítja az élet: gondoljunk csak a kviddics-mérkőzésre vagy a küzdelemre a hegyi trollal (5). Harryt kihágásai miatt büntetőmunkára küldik a Tiltott Rengetegbe, ahol először találkozik közvetlen közelről Voldemorttal (6). Harry barátaival lemegy a harmadik emeleti csapóajtón, ahol a fiú szembenéz a sötét nagyúrral, melyben győzedelmeskedik, de meg is sérül (7). Az orvosi szobában tér magához, ahol nagyon fontos dolgokat tud meg a szülei iránta való áldozatáról és szeretetéről, később Hagridtól pedig egy albumot kap a róluk készült képekkel (8). A tanév végével Harrynek vissza kell utaznia otthonába Dursley-ékhez (9). A fiú haza is tér (10), de már kissé normálisabb körülmények közé, hiszen Dursley-ék nem tudják, hogy nem varázsolhat a Roxforton kívül (11).


Mátrix

A sztori Neo viszonylag normális életének bemutatásával kezdődik: a férfi a számítógépe előtt, egy discoban, később a munkahelyén (1). Munka közben egy futár egy telefont hoz neki, melyen azonnal fel is keresi Morpheus, és olyan dolog bemutatásával kecsegteti, mely megváltoztathatja a férfi egész életét (2). Neo végül találkozik Morpheusszal, aki felajánlja, hogy megmutatja neki a világ igazi valóját (3). Neo Morpheus csapata segítségével kilép a Mátrixból (4). Az igazság elfogadása után megkezdődik Neo kiképzése és tudatának felszabadítása (5). A férfi megérti végzetét, és társaival támadást indít a Mátrix ellen, hogy kiszabadítsák az annak fogságába esett Morpheust (6). Neo megvív legnagyobb ellenfelével, Smith ügynökkel, aki végül megöli őt (7). Trinity szerelmet vall Neónak, csókjával visszahozza az életbe a férfit, aki hatalomra tesz szert a Mátrix felett (8). Az ügynökök legyőzése után Neo kilép a Mátrixból és visszatér társaihoz (9). Neo immár a Mátrixon kívüli világban folytatja életét (10), de már felszabadított tudatával, a többi elnyomott emberért harcolva (11).

***

És most nézd meg kedvenc könyvedet, és próbáld ki, rá tudod-e húzni a történetét A Hős utazására! Vagy, ha tetszik a modell, tégy egy próbát, és írj az alapján egy történetet! Kíváncsi vagyok, milyen alkotások fognak születni! :)

1 megjegyzés:

 1. Ez nagyon jó volt! :D
  Kipróbálom a kedvenc könyvemmel

  Gaál Viktor - Arche (Egy boszorkány szerelme)

  Adott egy középiskolás srác, aki teljesen átlagos és mindenkinek meg akar felelni a környezetében. Azt teszi, amit mondanak neki miközben a saját álmait és vágyait elnyomja. (1)

  A srácot elrángatja a barátnője egy házibuliban, ahol magára hagyja a lány, hogy a többi fiúval flörtölhessen. A fiú teljesen idegen ebben a közegben, tétlenül járkál föl-le, mintha valami dolga lenne. Ekkor megpillant a buliban egy titokzatos, veszélyes kinézetű, nála pár évvel idősebb, gyönyörű lányt. A lány pedig megpróbálja elcsalni őt magához éjszakára, amit a jólnevelt fiú visszautasít.(2)

  Végül mégis győz a lány csábereje, akit a fiú Angithiának nevezett el, a lány pedig őt Kai-nak. Együtt elszöknek a buliból és Angithiához mennek egy lebontásra váró épületbe, ahol együtt töltik az éjszakát és Kai beleszeret Angithiába.(3)

  Angithiáról kiderül, hogy egy vad és gátlástalan boszorkány. Mikor a fiú reggel felébred, egyedül találja magát a romok között, haza megy, de már nem tud visszatérni eddigi életébe. Az élet értelmetlen a lány nélkül, akiről tudta, hogy ők egymáshoz tartoznak, mintha egymásnak teremtették volna őket. A világra is más szemmel kezdett el tekinteni a találkozásuk óta.(4)

  Angithia is rájött, hogy szerelmes Kai-ba, ezért visszatért hozzá. A lánynak nincs semmije és senkije, ezért a fiúnál húzza meg magát. Ám Kai családja foggal, körömmel tiltakozik a kapcsolatuk ellen. A fiúnak szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy az egész világ azon van, hogy őket elválasszák egymástól, ezért a lányra bízza a sorsát és megszöknek ismét.(5)

  A lány egyik bajból a másikba sodorja a fiút, egyre nagyobb és komolyabb bajba sodorva őt. Még a szabadságát és az életét is kockára teszi önző céljai érdekében. Végül egy katedrálisba menekülnek, amit körbe vettek a rendőrök és a kommandósok azon vannak, hogy bevegyék az épületet.(6)

  A katedrális belsejében, a fiú megtörten, fáradtan, piszkosan, véresen, bedrogozva, tele lüktető sebhelyekkel fekszik az oltár előtt, felette egy a plafonról lelógó kommandós hullájával, miközben kedvese megint "varázsolni" akart. Ráadásul valami eddiginél is sokkal gonoszabbat, hatalmasabbat, és borzalmas tettekre kényszerítette a fiút. Ez volt Kai életének legsötétebb órája. Nem volt képes megtenni, amit Angithia követelt tőle, ezért elmenekült tőle.(7)

  Innentől már nem tudtam ráhúzni a számokat.

  Kint inkvizítorok fogták közre és elvitték magukkal egy zárdába, ahol meggyógyulhatott. Megmenekült a biztos összeomlástól, haláltól és az igazságszolgáltatástól. Biztonságban érezte magát. Ám továbbra is kísértette valami. A zárdában végül megvilágosodott. Rájött mit tett rosszul az életében, hogy eddig helytelenül gondolkodott, hogy ő felelős a sorsáért, és hogy igazából azt tehet, amit akar.

  A zárdában azonban a papoknak nem tetszett Kai szabad gondolkodása, ezért meg akarták ölni. A fiú azonban elmenekült. Vissza tér a városba, ahol élt, és egy öreg boszorkánynál él.

  A hétköznapi életbe visszatérve az öregasszony újra összehozza őt Angithiával, aki közben szintén megváltozott (őt az öreg mentette ki a rendőrök karmai közül). Elhatározták, hogy elmennek a városból és új életet kezdenek együtt. Megvalósítják az álmaikat és boldogok lesznek.

  Angithiát azonban egy megszállott nyomozó hasba lövi és a lány elvérez.

  Évekkel később Kai megöli a nyomozót és visszavonul abba a házba, amiben Angithiával akart élni és családot alapítani.

  VálaszTörlés