Neil Gaiman 5 egyszerű tanácsa az írásról


Nemrég Maggie Stiefvater látott el bennünket értékes tanácsaival. Köszönöm mindenkinek az érdeklődést és tippeket, hogy milyen írók útmutatásáról olvasnátok még bejegyzéseket a blogon. Most viszont egy másik művész gondolatait hoztam el nektek, aki olyan fantasztikus műveket adott az irodalomnak, mint az Óceán az út végén, a Csillagpor és a Coraline. Nem egy művét megfilmesítették, az Amerikai istenekből készült sorozat pedig április 30-án debütál. Neil Gaiman tanácsai következnek.

Érdekes információk Neilről:

4 éves korára megtanult olvasni. Saját bevallása szerint ez nem azért van, mert csodagyerek lett volna, egyszerűen csak imádta a történeteket.

Alkotóként korai évei alatt képregény-írással is foglalkozott, egyik kiemelkedő műve a The Book of Magic, aminek főhősét tekinthetjük Harry Potter elődjének. A köztük lévő hasonlóságot Gaiman eképpen kommentálta: "A fiatal varázslótanoncnak igen sok előképe van az irodalomban."

Amikor 19 éves volt, Gaiman kiírta egy kedvenc írója, R. A. Lafferty címét egy könyvtári könyv hátoldaláról, és levélben tanácsot kért tőle, hogyan váljon íróvá. Erről később így nyilatkozott: "Elmondta, hogyan váljak íróvá, és a tanácsa nagyon jó tanács volt, mert hát sikerült."

A három mű, ami a legnagyobb hatást gyakorolta rá:

  • J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura: Az iskolai könyvtárban csak az első két kötet volt meg, de azokat újra és újra kivette és elolvasta. Később az iskolában angol- és olvasási díjat nyert, amiből megvette a harmadik kötetet.
  • C. S. Lewis - Narnia krónikái: Imádta az írói stílust, azt, ahogy Lewis folyton áttöri a negyedik falat és zárójeles megjegyzésekben beszélget az olvasóval.
  • Lewis Carroll - Alice Csodaországban: Annyiszor elolvasta, hogy végül kívülről megtanulta az egészet.

Neil Gaiman tanácsai:

1) Az ihletés csak az elinduláshoz kell, a folyamathoz nem
Ha csak akkor írsz, amikor ihleted van, igen tisztességes költő válhat belőled, de sosem leszel író - mert minden napra rendelkezésedre áll bizonyos mennyiségű szó, és azok a szavak nem várják meg, hogy te épp ihletett vagy-e, avagy sem. Tehát akkor is írnod kell, amikor épp nincs ihleted... És az a legfurább, hogyha hat hónappal vagy egy évvel később visszanézed, nem fogsz emlékezni, melyik jelenetet írtad ihletett állapotban, mert már leírtad.

2) Lépj ki a komfortzónádból, hogy valódit alkoss
Ha szereted a fantasyt és te akarsz lenni a következő Tolkien, ne olvass Tolkien-szerű fantasyket! Tolkien sem olvasott ilyesmit, ő finn nyelvtudományt olvasott. Menj és olvass a komfortzónádon kívül, menj és tanulj!

3) Ne utánozd a nagyon hangját, szólalj meg a sajátodon
Mondd el a saját történetedet! Ne próbáld elmondani azt a történetet, amit más is el tud mondani! Kezdő íróként mindig mások hangjával kezdesz - elvégre másokat olvastál éveken keresztül. De amint lehet, kezdd el azokat a történeteket elmesélni, amikre csak te vagy képes - mert mindig lesz jobb író, mint te, mindig lesz okosabb író, mint te... de te vagy az egyetlen "te".

4) A történetedet íróként írd és olvasóként olvasd
Írd meg a történetedet, nyomtasd ki, tedd a fiókba és írj más sztorikat. Ha készen állsz, vedd elő és olvasd úgy, mintha még sosem olvastad volna. Ha valamivel nem vagy megelégedve olvasóként, menj és javítsd ki íróként: ez a felülvizsgálat.

5) Vizsgáld meg a különböző módszereket, és szükség szerint használd őket
Mielőtt áthágod a szabályokat, tudd, hogy mik azok. Ésszerű tudni, hogy valamit meg tudsz-e csinálni a hagyományos módon, mielőtt kidobod az ablakon.

Megjegyzés küldése