Komfortzónán innen és túl


Nem csinálok titkot belőle, az utóbbi időben írásaimmal inkább a biztonsági vonalon belül mozgok. Egyszerű a magyarázat: az elmúlt nyáron nagyon sok változás történt az életemben, amivel nehezen tartok lépést. Most nem akarok feltétlenül nagyot alkotni, most csak élvezni akarom az írást - ahogyan élvezem is Violette történetével -, az egyszerűség és a gördülékenység kedvéért nem bonyolítom túl a cselekményt és a saját dolgomat. Komfortzónán belül maradni annak ajánlott, aki iskola, munka és sűrű napirend mellett szeretne alkotni.  Viszont érdemes, sőt, ajánlott kitörni és feszegetni a saját határainkat az írásban is.


Arról írj, amit ismersz

Pro: A komfortzóna nagy előnye, hogy kevesebb a hibalehetőség. Ez inkább kezdők számára előnyös megoldás. Nem igényel kutatómunkát, hiszen minden fontos információ kéznél van, csak le kell írnod. Meríts a saját életedből, a hétköznapokból, maradj a realitás korlátjain belül. Egy tehetséges író ebből is képes a maximumot kihozni és nagyot alkotni.

Kontra: Könnyen ellaposodhat a történet, fennáll a veszély, hogy nem tudod fenntartani az érdeklődést. Élvezhető, életszerű és humoros párbeszédekkel ezt az akadályt könnyen áthidalhatod. Eszelj ki ütős, meglepő fordulatokat, amivel fenntartod az olvasó figyelmét. 

Vállald fel a tabu témákat is

Pro: Persze, ha rendelkezel elég ismerttel a témát illetően, elképzelhető, hogy ez is komfortzónán belül esik. Ebben az esetben is könnyű dolgod van, használd fel a tapasztalataidat, írj az érzéseidről. Ilyen mostanában a nagyon népszerű LMBT, mint téma, vagy a mentális betegségekkel küzdő karakterek megalkotása, problémáiknak boncolgatása.

Kontra: Ha úgy akarsz tabukat feszegetni, hogy te nem vagy érintett, akkor alapos kutatómunkára van szükség. Vigyázat! Ez esetben nagyon nagy a hibafaktor! Ne azért kezdj el LMBT témájú történetet írni, mert az most annyira menő! Ismerned kell az életüket, érzéseiket, vívódásukat és mindennapjaikat. Mielőtt írni kezdenél, szerezd meg a szükséges információkat, beszélgess ilyen beállítottságú emberekkel, légy nyitott és őszinte.

Próbálj ki új dolgokat

Pro: Alkoss valami egyedit, amit előtted kevesen, vagy egyáltalán nem. Az emberek nyitottak az új, meglepő dolgokra. Ha ugyanazokat a köröket futod, megeshet, hogy bekategorizálnak. Kétszer írhatsz hasonlót, de harmadjára már nem biztos, hogy kíváncsiak lesznek az írásodra, esetleg elfárad a tollad és nem sikerül ugyanazt előhoznod magadból, amit elsőre. Persze ezt is a tehetség méri. De azért megéri túllépni a komfortzónán, hogy megmutasd egy másik oldaladat, többrétegűségedet, hiszen olyan képet mutatsz magadról, hogy lépést tudsz tartani az olvasói igényekkel is.

Kontra: Ha valaki otthonosan mozog a romantikus történetekben, nem biztos, hogy megtalálja a hangját egy fantasyben. Vagy említhetem a belső- vagy külső szemlélőmódban való írást is példaként. Az új dolgok kipróbálásának egyik hátránya lehet, hogy egy gyengére sikeredett iromány kerül ki a kezed közül, amin rögtön érezhető, mennyire idegen számodra az új dolog, amivel próbálkozol. Írásod elveszítheti gördülékenységét, nyögvenyelőssé válhat, nem olvastatja magát. Ha első nekifutásra nem sikerül, nem kell feladni. Lehet, időre, ráhangolódásra, egy kis gyakorlásra, bemelegítésre van szükséged, hogy megtaláld a saját hangodat.

Használd a képzeletedet

Pro: Ha hagyod szárnyalni a képzeletedet, könnyen átléped a komfortzóna határát. Ez kimondottan előnyös lehet, ha mondjuk a fantasy műfajon belül próbálkozol. Ha egy saját világot építesz fel, kisebb az esély, hogy rajtakapnak azon, hogy ezen a téren esetleg hiányosságaid lehetnek. Persze egy fanatikus fantasyrajongónak semmi sem lehet akadály. A saját világodat könnyebben tudod uralni, kisebb az esélye, hogy be nem töltött réseket hagysz a sztoridban.

Kontra: Ha más műfajokban gondolkozol, ügyelned kell arra, hogy megmaradj a realitás talaján. Párbeszédeid, szituációid életképesek legyenek. Figyelj arra, hogy a váratlan fordulatokkal ne szállj el olyan irányba, amit könnyen megkérdőjelezhetnek, megkritizálhatnak. Ne adj okot az olvasónak arra, hogy észrevegye: hol hibáztál. A képzelet szabadon engedésének az a kockázata, hogy könnyen túl lehet lőni a célon. Csak óvatosan! 2 megjegyzés:

  1. Hű, ehhez iszonyatosan sok mondanivalóm lenne... de persze szokás szerint időm semmi. Nem akarom összecsapkodni. Potenciális válasz-cikkben benne lennél? :)

    Egyébiránt pedig annyit, hogy olvasgatom ám a könyves blogotokat, nézelődöm (esetleg ajánlanék majd pár olvasmányt..), ezt a kuckót pedig nagyon frissen fedeztem fel, és borzasztóan örülök neki.

    Üdv, ave, meg minden egyéb. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát persze, hogy benne vagyok! :) ÉS a könyveket is ajánld, ha be tudjuk szerezni, akkor olvassuk! Egyik legjobb olvasmány élményemet is neked köszönhetem! A Katedrálist. Imádtam! :)) Rögtön utána egy huzamba megnéztük a film mind a 8 részét is! Légyszi, hagyj egy linket is, mert nekem is feje tetejére állt minden és a linkjeink is sztornózva lettek!

    VálaszTörlés