Ígéret

2009. október 9.
Az iskolának, ahova jártak nem volt menzája, ezért a gyerekek a legközelebbi étterembe jártak ebédelni. Az odavezető úton négyszer kell átkelni az úttesten. A két kislány minden zebra előtt kinyújtja egy másfelé a kezét és kézen fogva kelnek át, körülnézve, egymásra vigyázva a forgalmas helyeken. Közben beszélgetnek. Sosem buta dolgokról, ők mindig találtak olyan témát, ami mindkettőjüket érdekelte és amiről mással nem tudtak beszélgetni. Legkedvesebb időtöltésük az volt, hogy az egyikük kitalált egy történetet, akkor azt a másik folytatta, élénk fantáziájuknak köszönhetően sosem unatkoztak.

Évek óta barátnők, attól a naptól kezdve, hogy betették a lábukat az iskolába. Még ugyanabban az utcában is laknak, rögtön az iskola mellett, bár nem kellett nagy távolságot megtenniük, mégis megvárták egymást reggelenként. Délután is együtt indulnak haza. A sarkon még megállnak beszélgetni egy picit, aztán haza mennek leckét írni. Sok a hasonlóság köztük nem csak belsőleg, külsőleg is. A hajuk hossza és formája is megegyezik, csupán a színe egy árnyalatnyival sötétebb az egyiké, de alig észrevehető. Egyforma magasak, arcuk is hasonló csupán a szemük különbözik. Egyiké tiszta kék, ezernyi csillag fénye ragyog benne, a másiké zöld és tele van bánattal. A kék szemű mindig mosolyog, nyílt, barátságos, türelmes és jóságos. A zöld szemü csak ritkán mosolyog, zárkózott, türelmetlen és hamar elveszti a fejét.

Együtt nőttek fel és ismerték egymás minden rezdülését, azonnal észrevették, ha a másikkal valami baj van. Útban az étterem felé a második zebra előtt várakozva, hogy elhaladjon a forgalom, a zöldszemű csodálkozva nézett a barátnőjére, aki most szokásától eltérőn nem nyújtotta felé kezét.
- Mi a baj?
- Szerinted van Isten? - kérdezte a kékszemű.
- Nem tudom - válaszolt a zöldszemű. - miért gondolkozol ezen?
- Ha meghalunk, hova kerülünk szerinted? Van túl világ? Létezik menyország?
- Léteznie kell - mondja konokul a zöldszemű.
- Nem lenne jó, ha meghalnék és egyedül kellene lennem a túlvilágon a legjobb barátnőm nélkül... - sóhajtott a kékszemű.
- Mi mindig együtt leszünk. Ha felnövünk is. - biztosította a kékszeműt a barátnője. - majd közösen bérelünk egy lakást és ott fogunk lakni. És nem megyünk férjhez, mert nekünk nem kell férfi! Csak baj van velük!
- Örökké együtt leszünk - nyújtotta barátnője felé kezét a kékszemű és erősen megszorította - sosem hagyjuk el egymást és ha meghalunk is együtt halunk meg!
- Örökké együtt! - mosolygott a zöldszemű szeretettel a másik lányra.
- Megígéred? - kérdezte a kékszemű komolyan.
- Megígérem - bólintott a zöldszemű.

----------------------------------------------------------------
Pár évvel később hazafelé tartva, életét vesztette autóbalesetben a kékszemü, a Tiszaújváros és Sajószöged közötti halálszakaszon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése