Így legyen ismert a neved amatőr íróként


Az előző cikkemben már elhangzott, hogy mielőtt belevágnál a könyvkiadásba, nem árt, ha a neved ismerősen hangzik bizonyos körökben. Mégis hogyan érheted el, hogy emlékezzenek rád és az írásaidra? Bár lehet, hogy első hallásra rémisztő lehet és túl nehéznek érzed, némi erőfeszítéssel te magad is sokat tehetsz ügyed érdekében. Amatőr íróként magam is éppen ezen dolgozom, ennek apropójából gyűjtöttem össze azokat a lehetőségeket, amikkel érdemes próbálkozni. Néhány pont már ismerős lesz, de úgy érzem, a teljesség kedvéért itt van a helyük. Kezdjük a legelején és onnan építkezzünk!Publikálj!
Minél többet és minél több helyen. Keress olyan platformokat, ahol megoszthatod, közzé teheted tartalmaidat!

Megosztások
Vedd igénybe azokat a közösségi oldalakat, ahol már van követőtáborod, légy tagja csoportoknak, ahol szórhatod a linkjeidet.

Minőség mindenek előtt
Ha már a nevedet adod egy cikkhez, posthoz, bejegyzéshez, az legyen úgy megírva, hogy érezni lehessen belőle, tudod, mit akarsz és azt jól is csinálod. A rosszul megírt, unalmas cikkeket, írásokat ugyanúgy megjegyzik az olvasók, mint a jókat. Nem mindegy, hogy mi jut eszükbe a neved láttán.

Miről írj?
  • Bármiről, ami valamilyen szinten kapcsolódik az íráshoz. A személyes jellegű bejegyzéseket szorítsd minimálisra, mert nem celebként akarod magad eladni, hanem íróként, viszont az olvasók kíváncsiak rád is. Vigyázz a jó híredre, ne kelts olyan látszatot magadról, ami miatt rosszul ítélnének meg.
  • A kevesebb néha több. Írj rövid novellákat, egyperceseket, amire egy időszűkében lévő olvasó is tud időt szakítani. Ha jól írsz, az a rövidebb művekből is ugyanúgy ki fog tűnni. Folytatásos regényrészleteknél is próbálkozz rövidebb fejezetekkel. Tudom, hogy az olvasók sokszor reklamálnak emiatt, de sokkal többen fogják elolvasni.
  • Könyvkritikák. Fontos, hogy őszinte hangvételűek legyenek, hogy tudják az olvasóid, te hiteles képet festesz a könyvről. Merd vállalni a negatív véleményedet is, kulturált keretek között megfogalmazva. Emeld ki a hibákat és azt is, mit találtál jónak az adott műben.
  • Cikkek. Akár írástechnikai tanácsokat is adhatsz, ha úgy érzed, van hozzá kellő tudásod és amatőrként hiteles tudsz maradni. De javaslom még a fordításokat, a külföldi íróktól származó tanácsokat, és a róluk szóló érdekességeket.
  • Filmek, sorozatok, videoklippek is szóba jöhetnek, ha szélesebb az érdeklődési köröd, de még a számítógépes játékokról alkotott véleményedre is lesznek érdeklődők. Ezek a témák mind történetek köré épülnek, te pedig azt szeretsz a legjobban írni, nem igaz?
  • Beszámolókat is írhatsz eseményekről: író-olvasó találkozó Könyvhét, könyvfesztivál...stb.
Hol?
Legyen egy bázisod. Mondjuk a blogod, ahol közzéteszed az írásaidat. Használd ki a Facebook adta lehetőségeket, a Wattpadot, a molyt és keress más felületeket is, ahol úgy látod, érdemes próbálkozni. Jelentkezz pályázatokra, hiszen ott is találsz közönséget írásaidnak.

Bétázz!
Ezt a tevékenységedet alapozd meg igényes könyvkritikáiddal és a saját történeteiddel. Hadd lássák, hogy van véleményed, amire adni lehet. Légy őszinte anélkül, hogy megbántanál másokat, és ne rontsd el a hitelességed azzal, hogy nyilvánosan dicsérsz egy nagyon rossz próbálkozást.

Kommentálj, véleményezz!
Akár mások könyvkritikáinál, írásainál, cikkeinél is hozzászólhatsz, csak jelzed, hogy létezel. Minél többet szerepel a neved, annál jobban fogják tudni mások, hogy számíthatnak rád, adhatnak a véleményedre. Felkelted az érdeklődést magad iránt és megtérül a befektetett munka, egyre többen fognak téged is olvasni.

Mindig légy barátságos!
Fontos, hogy jó kapcsolatot ápolj a követőiddel. Légy türelmes, ne dühöngj, ha nem olyan véleményt kapsz, mint amire számítottál. Őrizd meg a méltóságodat és akkor is maradj pozitív, ha éppen feldühítettek valamivel. Majd később kidühöngöd magad, nem kell hozzá közönség.

Küldj írásokat!
Sok irodalmi folyóirat lát szívesen amatőr írók tollából írásokat. Van, ahol honorárium is jár a művekért, némi megkötéssel: egy hónap, egy novella. Ne csak ezért alkoss, de tudd, hogy van ilyen lehetőség is.

Járj eseményekre!
Fontos, hogy részt vegyél bizonyos eseményeken, hogy a nevedhez arcot is tudjanak társítani. Beszélgess, ismerkedj, szerezz barátokat, találkozz más amatőr írókkal és bloggerekkel. Később szervezzetek találkozókat, értékes kapcsolatokra tehetsz szert, olyan támogatókra, akik maguk is hozzátehetnek ahhoz, hogy a nevedet egyre többen megismerjék.

Még egy fontos dolog: ha már arról beszéltünk, hogyan szerezz magadnak nevet, ügyelj arra, hogy ugyanazzal a név kerüljön minden post és írás végére. Ne változtasd meg, maradj hű egyhez és azt ismertesd meg a világgal!

Megjegyzés küldése