Pályázatok, avagy miért és hogyan vágjunk bele amatőr íróként?

Megosztás:
Egyetlen amatőr írónak sincs könnyű dolga, amikor elszánja magát arra, hogy kilépjen az ismeretlenségből és nevet szerezzen magának a szakmában. Az, hogy nevedet ismerjék, megismerjék, elengedhetetlen, ha komolyan gondolod az írást, a publikálást. Több út is vezethet a hírnév felé, hogy neked melyik fog beválni, az függ a mentalitásodtól is. Ha visszahúzódó vagy és csak a magad csendességében osztod meg blogodon az írásaidat, csekély az esély, hogy felfedezzenek, de persze ez sem lehetetlen. Viszont, ha számba veszed, hogy mi mindent tehetsz azért, hogy elindulj, rájössz, hogy nem is olyan kevés eszköz közül választhatsz. Nagy részben múlik az agilitásodon, ha a tehetségből nincs hiány. Hogyan segíthetnek írói karrieredben a pályázatokra való jelentkezések? Erre a kérdésre keresem a választ az alábbiakban.Hol vadászhatunk pályázatokra?
Legegyszerűbb megoldásnak a Pályázatfigyelő oldala tűnik, ahol mindig megtalálod a legfrissebb kiírásokat. Ha közösségi ember vagy és több csoportnak is tagja vagy, gyakoriak a megosztások más amatőr írók részéről, valamint létezik a Facebook-on is külön erre a célra egy csoport: Pályázatok Íróknak névvel. Könyvmolyként pedig a moly.hu oldalán is van külön erre a célra egy zóna.

Miért jó egy amatőr író számára pályázatokra jelentkezni?
Már a bevezetőben is írtam, hogy nagyon jó ugródeszka lehet kezdőként, hogy megvalósíthasd álmodat és író váljon belőled. Segít felnőni az író szerepéhez, minél rutinosabb pályázó vagy, annál jobban el tudod hinni magadról, hogy író vagy és bele tudod helyezni magad a "szerepbe". Tehát afféle önszuggesztióként is működik az önbizalomhiányos írók számára, mint egyfajta akklimatizálódási folyamat. Másfelől jelet küldesz a külvilág felé, hogy létezel, hogy írással foglalkozol és előbb-utóbb jönnek a visszajelzések is, amikből tudni fogod, hogy merre haladj, hogyan kovácsolj még jobban tőkét a tehetségedből.

Nézz utána alaposan!
Belefutottam pár pályázatba, ahova sajátos stílusomban megírt novellát írtam és az eredményhirdetést követően a helyezett írásokat olvasva láttam, hogy inkább a hagyományos értelemben vett novellákra voltak nyitottak a szervezők. Ezért nem árt, ha végzel egy kis kutatómunkát, főleg, ha közzé van téve a zsűri neve. Ha egy maroknyi bölcsész van az értékelők között, akkor jöhetnek az elvontabb írások! Ez már adhat egyfajta alapot a novelládhoz, megismerheted az ízlésvilágát. Azt sem árt tudni, hogy a kiíró milyen típusú műveket vár, vidámabb hangvételűt, könnyed stílusban, drámait, tanító jellegűt vagy netán éppen olyan különleges, szokatlan csemegére várnak, amilyet éppen te tudsz megadni nekik!

Pénzdíj, tárgynyeremény, nevezési díj
Avagy mi az, amivel te profitálhatsz az adott pályázatból és mit kell beletenned. Sok alapítványi szervezet működik, akik anyagi nehézségekkel küszködnek és éppen csak fenn tudják tartani magukat. Azt gondolom, 1000 Ft támogatás nem fogja megviselni a pénztárcádat. Gondolj arra, hogy mit nyersz te azzal, ha éppen te leszel az egyik helyezett. A hatalmas pénzdíj vonzó lehet, de légy tisztábban azzal, hogy ezekre a pályázatokra annyival többen jelentkeznek és előfordulhat, hogy profi íróktól is fogadnak műveket. Egy próbát mindenesetre megérhet, de ne keseredj el, ha túl nagy falatnak tűnik és nem a te markodat üti végül a főnyeremény. Hidd el, a részvételnek is van értelme, főleg akkor, ha egy kiadó által meghirdetett pályázatra jelentkeztél és szakemberek bírálták el a kéziratodat. Rengeteget tanulhatsz belőle!

Melyikre jelentkezz?
Magam is alig hittem el, hogy milyen sok pályázatot írnak ki kis hazánkban. Bőven lehet közöttük válogatni. Amikor rutinosabb leszel, már jobban fogod tudni, hova érdemes elküldened az írásodat. Nem biztos, hogy csak a nívós kiírásokkal érdemes próbálkoznod, értékes visszajelzéseket a kisebb csoportoktól is kaphatsz, márpedig neked erre is nagy szükséged van. Így vagy úgy, mindegyikből profitálhatsz. Közzéteszik az írásodat olyan oldalakon, amelyeknek egészen nagy a követőtábora, ahol sokan látják a nevedet. Viszont ha már úgy érzed, megértél a feladatra, bátran lépj tovább és válaszd a merészebb, nehezebb kihívásokat, fordíts több időt a művedre! Bármelyiket is választod, nem veszíthetsz, csak tapasztalatot gyűjtesz.

Folyamatos fejlődés, kapcsolatteremtés
Minden megírt novella és regény által fejlődsz, tanulsz belőle, jobbá válsz. A pályázatok ösztönzően hatnak rád, hogy mindig jobb és jobb legyél, akkor is, ha ezt nem tudatosítod magadban. Felfoghatod ujjgyakorlatként is, így nem nehezedik rád a verseny súlya, hogy most ismét egy megmérettetésen veszel részt; segít abban, hogy ne kudarcélményként éld meg, ha mégsem te nyersz. Értékes kapcsolatokra tehetsz szert, megismerhetsz hozzád hasonló amatőr írókat, akikkel megoszthatjátok a tapasztalataitokat, elolvashatjátok egymás írásait. Tagja lehetsz közösségeknek, csoportoknak, ahonnan sokkal könnyebb dolgod lesz elrugaszkodni. Megismerheted azokat az embereket, akik jó tanácsaikkal, mentori tevékenységükkel hozzájárulnak utad egyengetéséhez.

Munkaterv
Készíts egy listát a kiválasztott pályázatokról, írd fel a beküldési időpontokat, a formai megkötéseket, elvárt karakterek számát és a témát. Ha szem előtt tartod, mi az, amire feltétlenül jelentkezni akarsz, segít a fókuszálásban és abban, is hogy mi az, amire leginkább kedvet kaptál. Még menet közben is kiderülhet, ha valamelyik pályázathoz éppen nincs affinitásod, ezért nem baj, ha több kerül a listádra, mert tudsz válogatni.

Ne erőltesd, inkább engedd el!
Az első elküldött pályázatok után fogod csak látni, mennyi lehetőséget tartogatnak számodra, szinte függőként kezdesz vadászni a kiírásokra és talán sokkal többet gyűjtesz be magadnak, mint amennyit vállalni tudsz. Amikor már úgy érzed, nem tudsz lépést tartani a határidőkkel, itt az ideje, hogy mérlegelj és elengedd azokat a pályázatokat, amik nem feltétlenül a te világod. Sokkal nagyobb az esélye egy olyan művel helyezést elérni, aminek a témájában, műfajában magabiztosabban mozogsz.

Mindezek után, ha nem sikerül eredményt elérned, pedig alaposan felkészültél és úgy gondoltad, hogy jó volt az írásod, ne keseredj el! Csak arról van szó, hogy nem értél még be, vagy másfajta műre voltak kíváncsiak. Mindig van egy következő, ami akár sikerülhet is. Ne feledd, ha nem teszel semmit, akkor nem is lesz eredmény!

4 megjegyzés

4 megjegyzés

 1. Nagyon tetszett ez a posztod, igazán hasznos volt! Egy-két pályázaton vettem csak részt eddigi amatőr pályafutásom során, de az évekkel ezelőtt volt, és úgy nyert egy-egy novella, ha a legtöbben szavaztak rá. Szóval, nem tartottam túl jónak ezt a fajta elbírálást :D Mindenesetre megleptél, hogy ennyi pályázat van kint, érdemes lesz körülnéznem :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem, ha körültekintően választod meg, hova küldesz novellát, érdemes. Most már egyre több az olyan pályázat, ami jeligés. Csak a kontakt személy ismeri az írókat, a zsűri névtelenül bírál, hogy még véletlenül se legyen részrehajlás! Szavazóssal már nem is találkoztam. Ez azért jó hír! :)

   Törlés
 2. Nem győzök álmélkodni azon, hogy mennyi mindent csinálsz mostanában. Igazi professzionális blogger lettél :) Egy picikét a személyes fejtegetéseidet hiányolom (bár lehet, hogy rossz helyen keresem őket), viszont kifejezetten élveztem mindent, amit mostanában feltettél. Ha lesz energiám, majd írok hozzájuk rendesen is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Néha én is úgy érzem, hogy túl sok mindent csinálok egyszerre és még emellett lenne számtalan ötletem, amire nincs kapacitásom. A pályázatokat most nyárra szüneteltetem, mégpedig éppen azért, mert az egyiknek köszönhetően, ugródeszkához jutottam, amire szeretnék most több energiát fordítani. Egyszerre vagyok több helyen és mindenhova csak egy kicsi jut belőlem, de élvezem! :) Várom visszajelzéseidet, mindig értékes gondolataid vannak, amikre érdemes odafigyelni! :)

   Törlés