C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő


"Ha két varázsló varázsol, abból halál készül. Ha két varázsló varázsol, minden pusztul végül."


Ezt a könyvet kifejezetten a fiatalabb olvasóközönségnek ajánlom. Tipikusan az a manapság annyira népszerű fantasy, ami YA kategória köré van építve. Szereplői többnyire a 16-17 éves korosztály hősei, akik szívük jóságával, tetteikkel megmentik a világot. Kissé naiv a karakterábrázolás, de a klasszikus meseelemekkel gazdagon teleszőtt történetben, a tökéletes jellemű hősök, apró hibáikkal élesebb kontrasztban állnak a főgonosszal. A jó oldalon állók szíve hangsúlyozottan romlatlan, túlidealizálásra hajlamos, de éppen úgy, mint bármelyik mesében.

A kulcsszó ennél a történetnél a mese. Jól ismert elemekre bukkanhatsz a könyvben, de mindenek előtt ez egy Hófehérke-átdolgozás, egy továbbgondolt fantasy, még több romantikával. A mostoha és a lány küzdelme, a herceg és a vadász, na és persze a hét törpe... akarom mondani, sárkányok sem hiányozhatnak belőle. Varázslatok és alakváltók, de még mérgező almák is vannak... Ja, és ne feledkezzek el a Tükröm-tükrömről sem, ahogy gyerekkoromban hívtam a varázstükröt.


Központi témája a jó és a rossz közötti küzdelem. Lorelai és a mostohája között, de ugyanakkor megfigyelhető Kol belső harcában is. Mit kezdesz a varázserőddel? Életet veszel el, vagy életet adsz? Kinek van nagyobb hatalma: annak, aki pusztít, vagy annak, akik életet ad és gyógyít? Persze, minden mese erről szól és tudjuk is a választ anélkül, hogy gondolkoznánk rajta, olvastunk már ilyen meséket, de azért ez a sztori mégsem ennyire egyszerű. Mikor két hatalom egymás ellen feszül, vezérelje bármilyen érdek, elkerülhetetlen a rombolás. És az áldozatok. Talán ezt hiányoltam igazán, az áldozatokat. Dehát ez egy mese, átszőve szerelemmel, csodákkal, ahol a gonosz megkapja méltó büntetését és a hercegnő a hercegét. Azt hiszem, nem árulok el ezzel sokat. Minden mese így végződik. Vagy mégsem? Vajon a következő kötet tartogat a számunkra valami csavart, vagy egy másik szálon szövi tovább a történetet Redwine?

Az erős képi megjelenítés miatt, úgy érzem szívesen megnéznék ebből a regényből készült filmet.

Köszönöm a könyvet a Twister Média kiadónak!

Megjegyzés küldése